Algebra grupa
Matstud: Sprawdź czy zbiór macierzy M(gdzie a,b∊ℚ;a2−3b2>0)stanowi grupę względem mnożenia:
|a 3b|
M=|b a|
26 maj 19:32
Matstud: 
26 maj 20:40
Matstud:
26 maj 20:58
26 maj 21:52
Matstud:
26 maj 22:36
Godzio:
A jakie są warunki, aby zbiór był grupą?
26 maj 22:55
Godzio:
a
2 − 3b
2 > 0 oznacza, że wyznacznik jest dodatni, co za tym idzie istnieje element odwrotny
(wypada go wyznaczyć)
neutralny to standardowo macierz jednostkowa.
No i zostaje łączność, ale wiemy, że mnożenie macierzy jest łączne (ale już nie przemienne!)
26 maj 22:59
Matstud: ale czy mogę wymnożyć macierz M * I jednostkowa
26 maj 23:12
Godzio:
Tak, bo niby czemu nie?
M * I = I * M = M (takie coś zachodzi dla każdej kwadratowej macierzy M)
26 maj 23:13
PW: Chyba najważniejsze jest pokazanie, że iloczyn macierzy takiego typu (elementy wymierne, jedna
przekątna złożona z równych liczb, druga z liczby i jej 3−krotności) jest też macierzą tego
typu. Sprawdziłem, jest − trzeba to cierpliwie wymnożyć:
| | | |
Element jednostkowy grupy macierzy z mnożeniem, macierz | też jest tego typu (na |
| | |
jednej przekatnej 1 i 1, na drugiej 0 i 3•0

).
Reszta, jak pisze
Godzio, wynika z faktu, że zbiór macierzy z mnożeniem jest grupą.
26 maj 23:22
Godzio:
No właśnie, często się o tym zapomina − sprawdzenie czy działanie jest zamknięte ze względu na
tę operację
26 maj 23:24
Matstud: czyli ten zbiór macierzy nie jest grupą bo psuje nam się w łączności
26 maj 23:29
Matstud: tzn przemienności
26 maj 23:30
Godzio:
No nie psuje

Łączność wynika z łączności mnożenia macierzy
26 maj 23:30
Godzio:
Przemienność to dodatkowa cecha, nie musi być spełniona, aby zbiór był grupą.
26 maj 23:30
Matstud: a jak będzie wyglądał element odwrotny do takiej macierzy
M=|1+a a|
| a 1−a |
26 maj 23:49
Matstud: bo mi wychodzi
|1+a a|
A=|a 1−a|
26 maj 23:52
Matstud: odwrotnie
|1−a a|
A=|−a 1+a|
26 maj 23:55
Godzio:
detM = 1 − a
2 − a
2 = 1 − 2a
2
(o ile wyznacznik jest niezerowy)
26 maj 23:55
Matstud: A jak udowodnić że φ(6) jest grupą abelową?
27 maj 01:12