przybliżona wartość wyrażenia
majka: mam obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
0,981,01
−−−−−−−−
1,012,01
jako że potęga w mianowniku nie jest 2,02 tylko 2,01 policzę to jako przybliżoną wartość
funkcji trzech zmienncych?
(do wzoru na df(x,y) wprowadzę z i dfdzΔz ?
26 maj 19:10
Dziadek Mróz:
| (0.981.01) | | (0.981.01) | |
| = |
| = |
| (1.01)2.01 | | (1.01)1.01 + 1 | |
| | (0.981.01) | | 1 | | 0.98 | |
= |
| = |
| * ( |
| )1.01 = ... |
| | (1.01)1.01 * 1.01 | | 1.01 | | 1.01 | |
Zamień na ułamki proste i policz
26 maj 21:28