Oblicz wartość parametru a
Morfeusz: Dla jakiej wartości parametru a, wielomiany u i w są równe
u(x)= −x3+ (a3 + a)x + 1 ; w(x) = ax3−2x+a2
26 maj 18:56
Eta:
a= −1
26 maj 18:58
Morfeusz: a jest możliwość pokazania rozwiązania? bo nie wiem jak to powinienem zrobic
26 maj 19:00
5-latek: Najpierw odpowiedzna pytanie .Kiedy dwa wielomiany sa rowne ?
26 maj 19:02
Morfeusz: kiedy maja tą samą wartośc przy odpowiadającej potędze?
26 maj 19:03
Eta:
a=−1 i a2=1 i a3+a= −2
(−1)2=1 (−1)3+(−1) = −1−1=−2
odp : a= −1
26 maj 19:05
5-latek: No to teraz popatrz na te wielomiany i porownuj wspolczynniki
np potegi trzecie u(x)=−x3 a w(x)=ax3 to ile wynosi a zeby te wartosci byly rowne ?
Tak samo zrob dla x dla tych wielomianow
26 maj 19:08
Paweł: wciąż nie wiem jak to powinno wyglądac zapisane
26 maj 19:29
bezendu:
To od razu widać ?
−x3=ax3
−1=a
a=−1 ?
26 maj 19:29
bezendu:
Morfeusz a teraz Paweł ten od wielomianów..
26 maj 19:31