Rozwiąż równania
Paweł: Rozwiąz równanie
a)x5−2x4−6x3+12x2=18−9x
b)4x4+4x3−9x2=x−2
c) 24x3−26x2+9x−1=0
26 maj 18:53
bezendu:
a) x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0
x4(x−2)−6x2(x−2)+9(x−2)=0
(x−2)(x4−6x2+9)=0
x=2 lub x4−6x2+9=0
t=x2
t2−6t+9=0
Δt=0
t=3
x2=3
x=√3 lub x=−√3
(x−2)(x−√3)(x+√3)=0
x=2 lub x=√3 lub x=−√3
26 maj 19:07
bezendu:
c) 24x
3−26x
2+9x−1=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x= |
| lub |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
b) Chciałem równanie zwrotne ale coś mi nie wyszło więc ''tradycyjnie''
4x
4+4x
3−9x
2−x+2=0
| | 1 | | 1 | |
x=1 lub x= |
| lub x=− |
| lub x=−2 |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 19:11
pigor: ..., np, tak :
a) x5−2x4−6x3+12x2=18−9x ⇔ x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0 ⇔
⇔ x4(x−2)−6x2(x−2)+9(x−2)=0 ⇔ (x−2)(x4−6x2+9)=0 ⇔ (x−2)(x−3)2=0 ⇔
⇔ x=2 v x=3 (podwójny) ⇒ x∊{2,3} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
26 maj 19:14
pigor: ... przepraszam u mnie, źle
26 maj 19:16
bezendu:
No właśnie coś popsułeś

Już wiem gdzie (x−2)(x
2−3)
2=0
26 maj 19:17
Morfeusz: bezendu, jak zrobiles b i c?
26 maj 19:24
bezendu:
Umiesz grupować to grupuj, podałem Ci odp żebyś wiedział czy dobrze zrobiłeś a nie spisywał na
gotowo bezmyślnie
26 maj 19:25
Paweł: no ale własnie nie wiem jak to zrobić, dlatego mam problem

zrobiłęm dwa inne przyklady, ale tego nie umiem
26 maj 19:27
bezendu:
Live is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas
26 maj 19:28
pigor: ..., no to może rozpiszę
c) 24x3−26x2+9x−1=0 ⇔ 24x
3−8x
2−18x
2+6x+3x−1=0 ⇔
⇔ 8x
2(3x−1)−6x(3x−1)+1(3x−1)=0 ⇔ (3x−1)(8x
2−6x+1)= 0 ⇔
⇔ (3x−1)(8x
2−4x−2x+1)=0 ⇔ (3x−1)[4x(2x−1)−1(2x−1)]=0 ⇔
⇔ (3x−1)(2x−1)(4x−1)=0 ⇔ 3x−1=0 v 2x−1=0 v 4x−1=0 ⇔
x∊{14,13,12}.
26 maj 19:32
Paweł: dziękuje bardzo pigor
26 maj 19:45