Wyznacz zbiór wartości funkcji
Kasia: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = |sin x − 12 |
26 maj 18:43
zzz: −1<sin x<1
−(3/2)<sin x − 1/2 <1/2
0<|sin x −1/2|<1/2
Zw=(0,1/2)
tak mi się wydaje..
26 maj 18:51
26 maj 18:52
zzz: ma być większe lub równe czyli zamknięty przedział..
26 maj 18:53
26 maj 18:54
pigor: ... przesuwasz wykres y=sinx o wektor
[0,−12] i jego część
wartości
y<0 odbijasz symetrycznie względem osi OX i odczytujesz,
że
0 ≤ y ≤ 32, czyli
Ey= <0; 32> − szukany
zbiór wartości f. ...
26 maj 18:56
Kasia: Dzięki wielkie
26 maj 19:04