wielomiany
Gośka: Ola i Daniel wyznaczyli wszystkie pierwiastki wielomianów odpowiednio W(x) i P(x), w których
współczynnik przy x w najwyższej potędze jest równy 1. Ola zauważyła, że pierwiastki
wielomianu W(x) są połową odpowiednich pierwiastków wielomianu P(x). Wiedząc, że
W(x)=2x3+3x2−14x−21 wyznacz wielomian P(x). Nie wyznaczaj pierwiastków tych wielomianów.
Podobno w treści nie ma błędu.
26 maj 18:43
...:
... ciekawe ...
Wynika z tego, że 2=1 −
26 maj 18:52
Saizou :
skorzystaj z wzorów Viete'a dla wielomianów 3 stopnia xd
26 maj 18:56
Saizou : ale na dodatek wielomian W(x) nie spełnia warunków zadania xd
26 maj 18:57
Gośka: no właśnie nie kumam zadania, jak dla mnie musi być literówka, że tylko P(x) ma jedynke przy
najwyższej potędze. No i załóżmy, że tak właśnie jest.
To czy wtedy ten wielomian P(x) ma postać
P(x)=x3+ 3 4 x2+ −14 8 x + u{ 21 } { 16 }
26 maj 19:08
Gośka: | | 3 | | −14 | | 21 | |
P(x)=x3 + |
| x2 + |
| x + |
| |
| | 4 | | 8 | | 16 | |
26 maj 19:10
Gośka: kurcze, ostatni wolny wyraz też na minusie
26 maj 19:11