Trygonometria
Paulina: Zad. 1
Korzystając ze wzoru cos2α=1−2sin
2α, oblicz sin 15 stopni.
Zad. 2
Jedna z przyprostokątnych trójkąta jest o 6 dłuższa od drugiej. Tg kąta ostrego jest równy
| | 3 | |
|
| . Wyznacz pole i obwód tego trójkąta. |
| | 5 | |
Zad. 3
| | 1 | |
Wykaż, że jeśli dla pewnego kąta ostrego α spełniony jest warunek sin2α − |
| =0, to |
| | 4 | |
α=45stopni.
26 maj 18:14
zawodus: cos(30o)=1−2sin215o
liczysz...
26 maj 18:20
Paulina: jakby mi dobrze wyszło, to bym o to nie pytała − do tego doszłam sama i za wiele nie pomogłeś

proszę o dalszą pomoc!
26 maj 18:23
bezendu:
Przecież Ty nic nie policzyłaś o.O Pokaż swoje obliczenia.
26 maj 18:24
Paulina: policzyłam sobie na kartkach, wyniki wyszły tak beznadziejne, że szkoda gadać, dlatego poproszę
o jakieś sensowne rozwiązanie, szczególnie do 2 bo to mi wyszło zupełnie źle.
26 maj 18:30
bezendu:
To pokaż te beznadziejne wyniki to powiemy co masz źle.
26 maj 18:30
Paulina: dałam sobie radę, zostaje mi tylko 2, na które nie mam pomysłu. jakaś wskazówka?
26 maj 18:41
Eta:

2/ a>0
| | a | | a | | 3 | |
tgα= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ ......... a=9 , to b= a+6=..... |
| | a+6 | | a+6 | | 5 | |
c=
√a2+b2= ......... = 3
√34
Ob= ..............=3(8+
√34)
Paulinko .... i jakie tu" bezsensowne rozwiązania widzisz" ?
26 maj 18:44
bezendu:
x=9
9+6=15
P=0,5*9*15
26 maj 18:44
bezendu:
Ja też się bezsensownych nie mogę dopatrzeć

?
26 maj 18:45
Eta:
P=..... podał już kolega
bezendu
26 maj 18:45
Paulina: w 2 mi nic nie wyszło, tylko w ostatnim.
26 maj 18:47
bezendu:
26 maj 18:48
Paulina: 2 okazało się okropnie łatwe, tylko że nie wiem czemu zaczęłam liczyć przeciwprostokątną z
pitagorasa... wstyd. tak czy tak, dziękuję!
26 maj 18:53
Eta:
26 maj 18:55
Paulina: mam jeszcze pytanie do 1, bo okazuje się że wyszedł lekko zły wynik, zrobiłam tak:
cos 2α = 1 − 2 sin
2α
cos 30st = 1−2sin
2α
i jeśli teraz spierwiastkuję, wychodzi pierwiastek pierwiastka z 3 −
√2 / 2, a powinno być
podpowiecie?
26 maj 19:11
Gośka: | | √2 − √3 | |
na pewno to zgubiłaś minus, który był przy sinusie i wychodzi |
| |
| | 2 | |
26 maj 19:18
Paulina: nie da się ukryć − dzięki i już poprawiłam, ale nadal w odpowiedziach (i w tablicach
matematycznych też) jest, że sin 15 to √6−√22 i nie wiem co robić...
26 maj 19:24
Eta:
Zauważ,że :
(
√6−
√2)
2= 8−2
√12= 8−4
√3
| | √2−√3 | | 2−√3 | | 8−4√3 | | (√6−√2)2 | |
sin15o= |
| = √ |
| = √ |
| = √ |
| = |
| | 2 | | 4 | | 16 | | 16 | |
26 maj 20:02
Paulina: dziękuję!
26 maj 20:05
Eta:
Na zdrowie
26 maj 20:06
Eta:
Łatwiejszy jest taki sposób:
sin15
o = sin(45
o−30
o)= sin45
o*cos30
o−cos45
o*sin30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 maj 20:09