Trygonometria
Marek: Mam do narysowania wykresy funkcji.
a). y=3−tg(x−π4) o co chodzi z tą trójką na początku ...
b). y=IsinxI+sinxcosx
26 maj 18:12
Piotr 10: | | π | | π | |
y= − tg(x− |
| ) + 3 = − [ tg( x − |
| −3 ] |
| | 4 | | 4 | |
rysujesz wpierw wykres funkcji
| | π | | π | |
f(x) = tgx →Tu→[π/4 ; −3 ] = tg ( x− |
| − 3 →SOX = − [ tg( x − |
| −3 ] |
| | 4 | | 4 | |
26 maj 18:19
Marek: Tzn rysuję wykres tg x , następnie wykres przesuwam o π/4 , później ten wykres przesuwam o −3
i to odbijam symetrycznie względem ox.
26 maj 18:23
Piotr 10: Przesuwasz o π/4 w prawo oraz 3 jednostki w dol
26 maj 18:24
Marek: A jak drugi przykład zrobić.
26 maj 18:34