Wyznacz a,b,c . NArysuj wykres i omów własności
Wexxlee: Funkcja Homograficzna
f(x)=ax+b /x+c
Wiadomo ,że D=R − {−1}
Mo= −3/2
Należy do wykresu punkt A= (−1/2 , −8)
Wyznacz a, b, c . Narysuj wykres i opisz własności.
To chyba trzeba jakoś parametrem obliczać | ax+b/x+c| = m
Bardzo proszę to ważne , najlepiej jakby było zrobione dziś. Jeżeli można to z tłumaczeniem .
26 maj 17:45
bezendu:
Najlepiej jak pokażesz co Ty zrobiłeś/aś aby rozwiązać zadanie..
26 maj 17:46
zawodus: Chyba w ogóle nie wiesz o czym mówisz
26 maj 17:47
J: ... na język angielski.
26 maj 17:48
Piotr 10: | | ax+b | | a(x+c) − a c+b | | b−ac | |
f(x) = |
| = |
| = |
| +a |
| | x+c | | x+c | | x+c | |
od razu widzimy, że c = 1, bo
D=R − {−1}
x+1≠0
x≠−1
f(−1,5)=0
f(−0,5)= − 8
I teraz układzik dwóch równań
Powodzenia w dalszym rozwiązaniu.
26 maj 17:49
J: No dziedzina już wyznaczona...) [ wiadomo]
26 maj 17:50
Wexxlee: Dobrze to jest podstawione ?
26 maj 18:34
Piotr 10: Lepiej podstawić te cyfry do wzoru ogolnego
26 maj 19:07
Wexxlee:
0=U{ −
12a +b
−8=U{ −
12a +b
12a=b
−8=
12a +
12a
−8=a
12*(−8)=b
1(−16)=b
−8=a
Czuję ,że coś źle tu mam pomoże ktoś ogarnąć
26 maj 19:50