Trójkąt równoboczny
Radek: Witam mam dane punkt A=(x,1) i B(x,1) i są one wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Napisz
równanie prostych AC i BC. (Danych xa i xb nie chcę podawać bo chciałbym sam obliczyć.)
Obliczyłem długość prostej AB−podstawy. Wyznaczyłem równanie symetralnej AB oraz z wzoru na
wysokość obliczyłem wysokość w trójkącie. I jak teraz wyznaczyć punkt C ?
Wiadomo, że prosta AB jest opisana na prostej y=1 a wysokość to np. 4. To jak dodam 4+1=5 i ten
punkt zaznaczę na symetralnej to już jest gotowe ? Czy jakoś inaczej można punkt C wyznaczyć ?
Dziękuje za pomoc
26 maj 17:30
Radek: Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem
26 maj 17:32
J: Ale namieszałeś ... co znaczy wys np. 4 ? , a czemu nie np. 8 ? Przecież masz trójkąt
równoboczny o danym boku, więc wysokość można obliczyć , a nie zgadywać.
26 maj 17:34
zawodus: Najprościej wg mnie:
Piszesz równania dwóch okręgów o środkach w punktach A i B. Promień oczywiście masz.
Potem układ równań i koniec.
26 maj 17:34
Radek: Dając przykład na innych współrzędnych
A=(1,1) oraz B=(9,1).
Symetralna AB to x=5 i wiemy że na niej gdzieś jest opisany punkt C.
Długość AB=8
Więc wysokość to 4√2. Więc jak naniesiemy wszystko na rysunek to można łatwo odczytać że
punkt C=(5,5√2) ale jak wyznaczyć punkt C bez rysowania sobie rysunku. ?
26 maj 17:39
Radek: Czy jedyna możliwość to napisanie równania okręgów ?
26 maj 17:46
zawodus: Sposobów jest bardzo wiele

Jak ty odczytujesz współrzędną 5p{2]

Jak już masz symetralną, to piszesz równanie okręgu o środku w punkcie S (środek okręgu) i
promieniu długości wysokości. Potem przecinasz z symetralną i masz dwa punkty C.
26 maj 17:49
Radek: Coś źle odczytałem tą wysokość więc nie będę mówił jak to zrobiłem
26 maj 17:56
Radek: Więc będziemy mieli 4 równania prostych AC i BC ?
26 maj 18:20