ekstremum
RCH21: Znajdź ekstrema funksji
a)y− Ix2+x−2I
26 maj 16:19
J:
Narysuj wykres y = I x2 + x − 2 I i odczytaj ekstrema.
26 maj 16:22
RCH21: a jak to pokazać algebraicznie
26 maj 16:25
J:
Policz miejsca zerowe funkcji f(x) = x2 + x − 2
Funkcja y będzie posiadała dwa minima lokalne dla x1 i x2 [ fmin = f(x1) − f(x2) = 0 ]
Funkcja y będzie posiadała maksimum lokalne w przedziale (x1,x2) [ fmax = − f(xw} ]
26 maj 16:35
J: ... w drugiej linijce literówka ....[ fmin = f(x1) = f(x2) = 0 ]
26 maj 16:37
pigor: ..., lub z własności funkcji kwadratowej
i wartości bezwzględnej liczby:
fnajmniejsza= 0, zaś
fnajwiększa=|f(xw)|=|f(−12)|= |14−24−84|= |−94|=2,25
26 maj 17:39