Funkcja liniowa
Daro: Przykład wymyślony z głowy, chodzi tylko o zasadę. Jeśli mam wzór funkcji liniowej np.
5x−3+7kx to aby obliczyćparametr a powinienem wykonać takie równanie?
x(5+7k) Proszę komentujcie, jeśli błędnie
26 maj 16:15
J: A co ma ten parametr powodować ?
26 maj 16:20
J:
Jeśli np. ... dla jakiego k miejscem zerowym funkcji f(x) = 5x − 3 + 7kx jest liczba 5 , to
mamy:
| | 22 | |
0 = 5*5 − 3 +7 k*5 ⇔ 7k*5 = 22 ⇔ k = |
| |
| | 7 | |
26 maj 16:26
Daro: Tu mi chodziło o to czy dobrze ze wzoru funkcji wypisałem sam parametr a, bo wydaje mi się
dobrze a na kartkówce 0 pkt
27 maj 18:44
razor: a jakie było polecenie?
27 maj 18:46
Daro: nie pamiętam
27 maj 18:50
Daro: Kurcze za późno od kartkówy piszę, bo pamięć zawodzi. Sory za zawracanie głowy, następnym razem
dokładniej sformułuję pytanie. No nie przypomnę sobie
27 maj 18:52
Janek191:
Np.
Wyznacz parametr k jeśli funkcja f(x) = 5x − 3 + 7k x przyjmuje wartość 16 dla x = 1.
Mamy
16 = f(1) = 5*1 − 3 + 7k*1 = 2 + 7k
7 k + 2 = 16
7 k = 14
k = 2
=====
27 maj 18:55
Daro: Co prawda polecenie wyglądało jakoś inaczej, ale Twoje wytłumaczenie rozwiało te wątpliwości,
które miałem

Dzięki za odp
27 maj 18:57