Pomocy!!
pączuś: Oblicz ratę roczną kredytu w wysokości 300000zl. Kredyt wzięto na 20 lat, oprocentowanie roczne
12%.
26 maj 11:45
Damianek G.(Bortatyczne): tak
26 maj 12:13
Saizou :
jeśli nie znasz wzorów to pomyśl:
x−rata
a
1=300 000*1,12−x
a
2=a
1*1,12−x=300 000*1,12
2−1,12x−x
a
3=a
2*1,12−x=300 000*1,12
3−1,12
2x−1,12x−x
.....
a
20=300 000*1,12
20−1,12
19x−....−1,12x−x=0
300 000*1,12
20−x(1+1,12+1,12
2+...1,12
19)=0
| | 1−1,1219 | |
300 000*1,1220−x(1* |
| )=0 |
| | 1−1,12 | |
63,43968x=2 893 887, 928
x=45 616,37 zł
26 maj 12:16
Domel: Saizou chyba coś nie tak − albo ja mam błąd
| | 300000 | | ∑ods | |
Co roku masz do spłacenia |
| kapitału + odsetki |
| |
| | 20 | | 20 | |
p to oprocentowanie
R = R
K + R
O
| | K | | 300000 | |
RK = |
| = |
| = 15000 |
| | 20 | | 20 | |
∑ods = R
K*p + 2*R
K*p + ... + 20*R
K*p = p*R
K*(1 + 2 + ... + 20)
| | 1+20 | | 21 | |
∑ods = p*RK* |
| *20 = 0,12 * 15000 * |
| * 20 = 1800 * 210 = 378000 |
| | 2 | | 2 | |
| | ∑ods | | 378000 | |
RO = |
| = |
| = 18900 |
| | 20 | | 20 | |
R = 15000 + 18900 = 33900
26 maj 12:39
Domel: No ja mam stałą ratę ze stałą częścią kapitału do spłaty − a u ciebie jest zmienna część
kapitału do spłaty − najpierw mało kapitału a dużo odsetek a na końcu maleńkie odsetki i spory
kapitał do spłaty.
Niestety − banki preferują dlatego twój sposób (ciekawe dlaczego

)
26 maj 12:49
Saizou: Domel twoj sposob jest na malejace raty kredytu xd a moj na rowne. xd
26 maj 13:29