równanie różniczkowe
xyz: Wiem,że to zadanie wychodzi ponad poziom tego forum ale może akurat ktoś mógłby pomóc mi w
równaniu różniczkowym, proszę
xy' − y lny = y lnx
26 maj 11:27
xyz: poważnie nikt nie miał z tym styczności?
26 maj 13:46
xyz: wiem jak zacząć
xdydx − y lny = y lnx
xdydx = y lnx + y lny
dy = (y lnx + y lny)dxx
26 maj 13:49
wredulus_pospolitus:
bzduuuuura
26 maj 13:55
xyz: ooo w końcu ktoś inteligentny przemówił, pomóż mi
26 maj 13:57
wredulus_pospolitus:
krok 1: rozpoznaj rodzaj równania różniczkowego
krok 2: zastosuj odpowiednią metodę do rozpoznanej metody RR'ów
26 maj 14:00
xyz: to będzie w takim razie równanie liniowe , tylko i tak stanęłam w martwym punkcie i nie wiem co
dalej...
26 maj 16:50
xyz: xdydx − y lny = 0
xdydx = y lny
x dy = y lny dx
dy = y lnyx dx
dyy lny =dxx
∫dyy lny = ∫dxx
26 maj 16:55
xyz: ∫dyy lny = |lny=t; dt = 1ydy| = ∫t dt = 12x2 +C = 12ln2y+C
∫dxx= ln|x| + C
26 maj 16:57
J: A co się stało z iloczynem: x*lny ?
26 maj 16:58
xyz: 12ln2y = ln|x| +C
ln2y= 2ln|x| + C
26 maj 16:58
xyz: a gdzie jest ten iloczyn?
26 maj 17:00
J:
Dawno nie bawiłem się w te klocki , ale będzie chyba ciężko doprowadzić do postaci:
y' + p(x)*y = q(x) [ równanie liniowe pierwszego rzędu ]
26 maj 17:01
zawodus: Ja muszę sobie powtórzyć to
26 maj 17:02
xyz: to z tego wzoru
p(x) * y' +q(x) * y = r(x)
p(x) * y' +q(x) * y =0
26 maj 17:03
J:
Miałem na myśli iloczyn : y*lnx
Nie rozumiem przejścia: xy' − y*lny = y*lnx ⇔ xy' − y*lny = 0 ?
26 maj 17:04
xyz: ze wzoru który napisałam
26 maj 17:05
xyz: ln2y= 2ln|x| + C / * e(...)
i teraz nie wiem za bardzo jak to zrobić
y = 2ln|x| + C ?
26 maj 17:07
J: Czyli co ... p(x) = x , q(x) = lnx , a co to jest r(x)
26 maj 17:09
xyz: to jest zawsze to co stoi po prawej stronie i na końcu wszystkich obliczeń przyrównujemy swoje
obliczenia do r(x)
26 maj 17:13
xyz: nie wiem jak to zrobić
12ln2y=ln|x| +C
ln2y= 2ln|x| + C / * e(...)
y = 2ln|x| + C ?
26 maj 17:16
J: No jak to jest to co stoi po prawej stronie i to zawsze ... to nie mam już pytań.
26 maj 17:36
Iv: Spróbuj zrobić podstawienie: t=lny, wówczas t'=dt\dx=1yy'
przekształcasz równanie
xy'−ylny=ylnx\1y
xy'y−lny=lnx, czyli
xt'−t=lnx
stąd masz postać
p(x)t'+t=r(x) lub dzieląc stronami przez x
otrzymasz postac
t'+q(x)t=r(x)
26 maj 19:05
Iv: dalej możesz rozwiązywać metodą uzmienniania stałej lub czynnika całkującego.
26 maj 19:16
Mariusz: Podstawienie u=xy rozdzieli w tym równaniu zmienne
11 gru 09:10
daras: np. dlaczego odpowiadasz na postu sprzed pół roku
11 gru 14:31