pomocy
oski: Udowodnij że f= 2x2+√5x−1 dla każdego argumentu (1.do nieskończoności) przyjmuje wartośc
większą niż 3
26 maj 09:20
Saizou :
pokaż kiedy funkcja f(x)>3
26 maj 09:30
oski: Delta wychodzi 13
26 maj 09:35
Saizou :
no i co, ale naszym celem jest pokazanie że dla x>1 funkcja przyjmuje wartości >3
a delto może i jest brzydka xd
26 maj 09:38
oski: Ok
26 maj 09:40
Saizou :
i delta nie wynosi 13 tylko
2x2+√5−4>0
Δ=5+32=37
26 maj 09:40
J: A może nie trzeba liczyć delty wogóle ?
26 maj 09:49
Saizou : można nie liczyć delty xd
26 maj 09:50
J:
| | −√5 | |
xw = |
| < 1 ; od x = xw f(x) jest rosnąca i dla x = 1 przyjmuje warość f(1) = |
| | 4 | |
√5 +1 > 3 , więc dla każdego x > 1 f(x) > 3
26 maj 09:56
oski: Właśnie tak zrobiłem z p i q dzięki wielkie
26 maj 09:58
Hugo: Saizou ranny ptaszek
26 maj 09:59
Saizou : 9:30 to nie jest wcześnie xd
26 maj 10:03
Saizou : można też tak jak ja zacząłem
2x
2+
√5−4>0
| | −√5−√37 | | −√5+√37 | |
x∊(−∞: |
| )∪( |
| :+∞) |
| | 4 | | 4 | |
zatem
| | −√5−√37 | | −√5+√37 | |
(1:+∞)⊂(−∞: |
| )∪( |
| :+∞) |
| | 4 | | 4 | |
26 maj 10:09