Zmienna losowa..
kLePaCzY: 1. Niech X bedzie pewna zmienna losowa o wartosciach naturalnych. Ustal wartosc m, dla ktorej
| | 1 | | 1 | |
P(X=n) = |
| * |
| , n ∊ N. Podaj przyklad takiej zmiennej losowej. |
| | 4 | | m(N−1) | |
2. Pewna gra polega na pieciokrotnym rzucie moneta. Jesli gracz wyrzuci piec razy orla lub
reszke wygrywa 10zl, jesli wyrzuci na przemian orla i reszke − wygrywa 6zl. Jaka oplate
powinien pobierac prowadzacy gre aby interes byl dla niego oplacalny?
Nie mam zielonego pojecia jak do tego podejsc
25 maj 23:52
kochanus_niepospolitus:
1) jaki jest związek pomiędzy n i m

na pewno masz
N (zbiór liczb naturalnych) w wartości prawdopodobieństwa

2) oblicz EX wypłaty tego gracza i wszystko będzie jasne
26 maj 01:28
kLePaCzY: 1) Napewno jest zbior liczb naturalnych ale walnalem sie przy przepisywaniu mianownika ulamka
| | 1 | | 1 | |
Ustal wartosc m, dla ktorej P(X=n) = |
| * |
| , n ∊ N |
| | 4 | | mn−1 | |
n−1 jest w wykladniku
2) to wiem, natomiast nie wiem jak zrobic rozklad prawdopodobienstwa
26 maj 03:01
wredulus_pospolitus:
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wygrywasz 10PLN −−− 5xO lub 5xR P(A) = |
| + |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wygrywasz 6PLN −−− ORORO lub ROROR P(B) = |
| + |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wygrywasz 0PLN −−− Ω − P(A) − P(B) = 1 − |
| − |
| = 1 − |
| |
| | 24 | | 24 | | 23 | |
26 maj 09:49
Godzio:
1. Jaki warunek musi być spełniony? Suma ma być równa 1
∑n=1NP(X = n) = 1
Wysumuj (zwykły ciąg geometryczny)
26 maj 09:51
wredulus_pospolitus:
1)
na co trzeba zwrócić uwagę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) znamy P(X=1) = |
| * |
| = |
| (nie zależy od 'm') |
| | 4 | | m0 | | 4 | |
b) ∑P(X=n) = P(Ω) = 1
| | 1 | | 1 | |
c) czyli mamy ciąg geometryczny: a1 = P(X=1) = |
| ; q = |
| |
| | 4 | | m | |
i rozwiązujesz de facto zadanie z ciągów
26 maj 09:55
kLePaCzY: Co do 1) d) podane przez wredulus
pospolitus
| | 4 | |
Co oznacza ten zapis, tzn po co on jest? m mi wyszlo |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
mam podac przyklad zmiennej losowej, to bedzie np. dla P(X= 2) = |
| ? |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Co do 2) Dlaczego |
| + |
| ci wyszlo |
| ? |
| | 25 | | 25 | | 24 | |
Dziekuje wszystkim za pomoc
26 maj 18:06
kLePaCzY: A wlasciwie w 2) nie powinno byc
| | 1 | | 1 | | 2 | |
wygrana 10zl = ( |
| )5 + ( |
| )5 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
wygrana 6zl = ( |
| )5 + ( |
| )5 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 25 | |
| | 4 | | 21 | |
brak wygranej = 1 − ( |
| ) = |
| |
| | 25 | | 25 | |
?
26 maj 18:18
kLePaCzY: zrobilem rozklad prawdopodobienstwa
k 0 6 0
| | 32 | |
wartosc oczekiwana wyszla |
| , to jest ta cena? Wiecej niz 1.28? |
| | 25 | |
26 maj 22:35
kLePaCzY: zamiast 0 w prawym gornym rogu powinno byc 10 oczywiscie
26 maj 22:35