mv
Lukas:
zadanie 232 A.Kiełbasa
mam takie zadanie
równanie (100x−99)
2−6(100x−99)+8=0 możemy rozwiązać tak
t=100x−99
t
2−6t+8=0
wracajac do podstawienia
100x−99=2 lub 100x−99=4
x=..ble x=ble
ale na podstawie tego mam zrobić taki przykład
(x
2+x−5)
2−3(x
2+x+1)+20=0
I tutaj drugi nawias mi psuję zabawę
25 maj 23:04
razor: (x2+x−5)2 − 3(x2+x−5+6) + 20 = (x2+x−5)2 − 3(x2+x−5) − 18+20 = (x2+x−5)2 − 3(x2+x−5) −
2
25 maj 23:08
Lukas:
Dzięki po raz n−ty
25 maj 23:09
Mila:
Możesz tak
x2+x=t wtedy
(t−5)2−3(t+1)+20=0
Albo
x2+x−5=t, wtedy
t2−3(t+6)+20=0
Wybieraj
25 maj 23:14
razor: tam u mnie powinno być +2 na końcu
25 maj 23:15
Lukas:
Wszystkie sposoby są fajne.
25 maj 23:16