Prędkość samochodów- zadanie testowe
Kold: Po remoncie nawierzchni średnia prędkość samochodu jadącego z miejscowości A do B wzrosła o
15km/h , a czas przejazdu skrócił się o 40 minut. Oblicz z jaką prędkością jeżdżą teraz tą
trasą samochody, jeśli miejscowości są oddalone od siebie o 200km.
25 maj 22:43
pigor: ..., np. tak : niech
v=? − szukana
średnia prędkość teraz, to
z warunków zadania masz równanie
t= to−4060 ⇔
200v = 200v−15− 23 /:2 ⇔
⇔
100v =
100v−15 −
13 /*3v(v−15} ⇔ 300(v−15)= 300v−v(v−15) ⇔
⇔ v(v−15) = 300*15 ⇔
v(v−15)= 4500=
75*60 ⇒
v= 75km/h . ..
26 maj 01:01