Załóżmy, że ciąg jest malejącym ciągiem arytmetycznym.
John: a) Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu, wiedząc, że a4*a7=−27 oraz a3=2−a9 .
b) Oblicz różnicę między sumą trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu i sumą
dziesięciu początkowych wyrazów o numerach parzystych.
25 maj 21:43
Janek191:
a
4*a
7 = − 27
a
3 = 2 − a
9
(a
1 + 3r)*( a
1 + 6r) = − 27
a
1 + 2r = 2 − ( a
1 + 8r) = 2 − a
1 − 8r ⇒ 2a
1 = 2 − 10 r ⇒ a
1 = 1 − 5r
( 1 − 5r + 3r)*( 1 − 5r + 6r) = − 27
( 1 − 2r)*( 1 + r) = − 27
1 + r − 2r − 2r
2 = − 27
2r
2 + r − 28 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−28) = 1 + 224 = 225
√Δ = 15
| | − 1 − 15 | | −1 + 15 | |
r = |
| = − 4 lub r = |
| = 3,5 |
| | 4 | | 4 | |
zatem
a
1 = 1 − 5*(−4) = 21 lub a
1 = 1 − 5*3,5 = 1 − 17,5 = − 16,5
Ciąg ma być malejący, więc
a
1 = 21 i r = − 4
==================
26 maj 08:02