Załóżmy , że ciąg jest ciągiem arytmetycznym
John: a) Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu, wiedząc, że a3+a5=8 oraz a22+a24=16 .
b) Oblicz różnicę między sumą trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu i sumą
dziesięciu początkowych wyrazów o numerach nieparzystych.
25 maj 21:38
bezendu:
a1+2r+a1+4r=8
2a1+6r=8 /2
a1+3r=4
a1=4−3r
(a1+r)2+(a1+3r)2=16
(4−3r+r)2+(4−3r+3r)2=16
(4−2r)2=0
16−16r+4r2=0/ :4
r2−4r+4=0
Δ=0
r=2
a1=4−3r
a1=4−6
a1=−2
25 maj 21:43
Eta:
| a3+a5 | |
| =a4 ⇒ a4=4 to a22= 0 ⇒ a2=0 |
| 2 | |
| | a4−a2 | |
r= |
| =2 , a1=a2−r =−2 |
| | 2 | |
25 maj 21:52
John: Dzieki !
25 maj 22:02
Hajtowy:
b) wypisz sobie wyrazy parzyste i nieparzyste
Dodaj wszystko do siebie i sprawdź.
25 maj 22:06