Wielomiany, dział powtórzeniowy, Wykaż, że
Verdoux: Wykaż, że funkcja wielomianowa W(x)=x
4+2x
3+3x
2+2x+2 przyjmuje wartości dodatnie dla każdego
x∊R.
Prosiłbym o rozwiązanie, z góry dziękuję
25 maj 21:32
sushi_ gg6397228:
rozbij 3x2= 2x2 + x2 i grupowanie po 3 składniki
25 maj 21:37
razor: W(x) = x
4+2x
3+x
2+2x
2+2x+2 = x
4+2x
3+x
2+2x+2x
2+2 = x
3(x+2) +x(x+2) + 2(x
2+1) =
(x+2)(x
3+x) + 2(x
2+1) = x(x+2)(x
2+1) + 2(x
2+1) = (x
2+1)(x
2+2x+2)
x
2+1 jest zawsze dodatnie, x
2+2x+2 też (bo Δ < 0), więc cały iloczyn też jest dodatni
25 maj 21:37
razor: albo krócej: x4+x2+2x3+2x+2x2+2 = x2(x2+1)+2x(x2+1)+2(x2+1) = (x2+1)(x2+2x+2)
25 maj 21:41