ciągi
Adam555: Ciąg an jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach, a ciąg bn ciągiem arytmetycznym.
Pierwsze i piąte wyrazy tych ciągów są równe. Wiedząc, że a1=2, suma dziesięciu poczatkowych
wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 1820, oblicz szósty wyraz ciągu geometrycznego.
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
25 maj 20:47
Mila:
a
n− c geom.
a
1=2
b
n− c. arytm
b
1=2, b
5=a
5, S
10=1820
2+b
10=364
b
10=362
b
10=362=a
1+9*r
362=2+9r
9r=360
r=40
b
5=2+4*40
b
5=162
b
5=a
5
a
5=a
1*q
4
162=2*q
4
dokończ
============
25 maj 21:54