geometria
xxx: Wyznacz k tak, by wektory u=k*a+b oraz v=a−b były prostopadłe, jeśli wiadomo, że |a|=1 a |b|=2
oraz iloczyn skalarny a i b=−4
25 maj 20:39
xxx: Proszę o pomoc...
25 maj 20:46
zawodus: kiedy dwa wektory są prostopadłe?
25 maj 20:48
xxx: kiedy mają iloczyn skalarny równy 0
25 maj 20:54
zawodus: A jaki jest wzór na iloczyn skalarny?
25 maj 20:54
xxx: przy wektorze a = [xa, xy] i wektorze b = [xb, yb] : xa*xb+ya*yb=0
wiem, że tak jest, ale nie potrafię tego odnieść to wektorów u i v
25 maj 20:58
xxx: tam powinno być ya*
25 maj 20:59
Eta:
→ → → → → →
u o v=0 ⇔(k*a + b) o (a − b)= k*a2−k*(aob)+(boa) −b2 = k*1−k*(−4)−4−4=0 ⇒k=.....
25 maj 21:02
zawodus: u◯v=0
Teraz rozpisz ten iloczyn z własności iloczynu skalarnego.
25 maj 21:04
zawodus: O
Eta mnie ubiegła
25 maj 21:04
Eta:
25 maj 21:05
xxx: Dziękuję wam, ale czy mogłoby któreś z was mi wyjaśnić o ten fragment: k*a2−k*(aob)+(boa)−b2
?
25 maj 21:07
zawodus: (k*a + b) o (a − b) to stąd wynika.
25 maj 21:09
pigor: ..., no cóż, wektor u ⊥ v ⇔
uov= 0, tzn ich iloczyn skalarny się zeruje,
czyli tu
uov=0 ⇔ (ka+b)o(a−b)=0 ⇔ ka
2−k(aob)+aob−b
2=0 ⇔ k|a|
2+aob(−k+1)−|b|
2=0 ⇔
⇔ k*1
2−4(1−k)−2
2=0 ⇔ k+4k−4−4=0 ⇔ 5k=8 ⇔
k= 85 =
1,6 . ...
25 maj 21:11
xxx: a to −k*(aob)+(boa) jest wynikiem mnożenia czego z czym?
przepraszam, że tak pytam, ale nadal nie łapię...
25 maj 21:13
xxx: bo rozumiem, że k*a
2 wynika z ka*a, a −b
2 z b*(−b), ale skąd −k(aob)+aob)
25 maj 21:15
Eta:
a i b są wektorami to iloczyn wektorów = a o b
25 maj 21:20
Mila:
Wektory u i v są prostopadłe⇔
u◯v=(k*a+b)◯(a−b)=0
a
2=|a|
2=1
2=1
b
2=|b|
2=2
2=4
k*a
2−k*(a◯b)+a◯b−b
2=0
k*1
2−k*(−4)+(−4)−2
2=0
k+4k−4−4=0
5k=8
25 maj 21:26
pigor: ..., wektory u i v mnożysz tu skalarnie, także
aob to iloczyn
skalarny tych wektorów (tu dany = −4 i nie ma problemu)
tak samo a
2= aoa= |a||a|cos0
o= |a|
2*1= |a|
2 i tyle .
25 maj 21:34
xxx: Aaach, już rozumiem! Dzięki wszystkim!
25 maj 21:36
pigor: ..., widzę, że długo czekałaś na merytoryczne
wyjaśnienie, ale cieszę się. że doczekałaś się....
25 maj 21:43
Eta:
25 maj 21:44
xxx: Znaczy wszyscy mi bardzo pomogliście. Chodziło o to, że nie mogłam załapać tego "mnożenia"
wektorów. Dzięki jeszcze raz
25 maj 22:26