f,kw
Lukas:
Określ liczbę pierwiastków równania (k2−1)x2−(k+1)x−0,5=0 w zależności od parametru k
Chodzi o takie coś
k>0
k=0
k<0
?
Nie chcę żeby ktos pisał gotowe rozwiązanie..
25 maj 20:34
zawodus: równanie jest liniowe, kwadratowe?
25 maj 20:35
razor: 1) Δ > 0 − 2 rozw.
2) Δ = 0 − 1 rozw.
3) Δ < 0 − 0 rozw.
+ przypadek funkcji liniowej − a = 0
25 maj 20:35
5-latek: dla k1−1≠0 badasz delte
dla k2−1=0 masz funkcje liniowa
25 maj 20:38
Lukas:
Dzięki
25 maj 20:38
Lukas:
Wracam do zadania bo źle wychodzi
1
0 Δ>0
(k+1)
2−4*(−0,5)*(k
2−1)>0
k
2+2k+1+2k
2−2>0
3k
2+2k−1>0
k
1=−1
| | 1 | |
k∊(−∞,−1)suma( |
| ,∞) dwa rozwiązania |
| | 3 | |
2
0 Δ=0
3
0 Δ<0
4
0 warunek dla funkcji liniowej k
2−1=0
(k−1)(k+1)=0
k=−1 lub k=1
*dla k=1 jedno rozwiązanie
−2x−0,5=0
−2x=0,5
k=−1
x=−0,5 ?
26 maj 10:34
Domel: | | 1 | |
W punkcie 2o masz tylko 1 rozwiązanie − k = |
| dla funkcji kwadratowej |
| | 3 | |
bo k = −1 da funkcję liniową
No a punkt 4
o − coś namieszałeś − tam wyjdzie dla k = −1 −> −0,5 = 0 czyli sprzeczność
więc k = −1 odpada całkiem
26 maj 10:45
Lukas:
dla k=1
−2x−0,5 = 0
−2x=0,5
| | 1 | |
x=− |
| jedno rozwiązanie |
| | 4 | |
dla k=−1
− 0,5
26 maj 10:49
Lukas:
Dziękuję, już wszystko się wytłumaczyło
26 maj 10:51
Lukas:
Dane jest równanie (m−1)x2+m√7x+m2+m+1=0 z niewiadomą x. Sporządź wykres funkcji m→f(m)
gdzie f(m) oznacza liczbę pierwiastków równania
czyli
m−1=0
Δ<0
Δ>0
Δ=0
o to chodzi ?
26 maj 14:17
J: Dlaczego nakładasz warunek : m − 1 = 0 ?
26 maj 14:24
zawodus: Ty się uczysz na pamięć czy myślisz? Od czego zależy liczba pierwiastków równania?
26 maj 14:35
Lukas:
warunek liniowy
26 maj 14:35
Lukas:
Od delty
26 maj 14:36
Piotr 10: Teoria się kłania.
26 maj 14:36
J:
Rozpatrujesz dwa przypadki:
A) m = 1 .... i wtedy masz równanie liniowe : √7x = − 3 ( jedno rozwiązanie )
B) m ≠ 1 ... i określasz liczbę rozwiązań w zależności od m ( badasz znak Δ)
26 maj 14:40
Lukas:
No to właśnie napisałem przecież....
26 maj 14:43
Piotr 10: Musisz to bardziej precyzyjnie pisać.
I przypadek − rozpatruję funkcję liniową
......
II przypadek − rozpatruję funkcję kwadratową
....
26 maj 14:44
J: Co napisałeś ? m − 1 = 0 ... i co z tego wynika ?
26 maj 14:44
Lukas:
ok, ale to nie znaczy, że teorii nie znam
26 maj 14:48
J: No to pracuj dalej.
26 maj 14:49
Lukas:
m=1 to będzie równanie liniowe
√7x=−3
| | 3√7 | |
x=− |
| i będzie jedno rozwiązanie  |
| | 7 | |
26 maj 14:49
J: OK. Teraz dla m ≠ 1
26 maj 14:51
Lukas:
Ale to teraz badam Δ pamiętając o m≠1
już sobie z tym poradzę, dziekuję
26 maj 14:53