Wielomiany, nierówności
Stready: Funkcja wielomianowa W(x) = ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0, ma trzy miejsca zerowe −2,1 oraz 4, zaś
dla argumentu −1 przyjmuje wartość −10. Wyznacz wartości współczynników we wzorze funkcji W, a
następnie rozwiąż nierówność W(x)≤x2+x−2.
Czy należy to rozwiązać układem równań (podstawiając miejsca zerowe w miejsce x i przyrównując
do zera)? Czy istnieje jakaś szybsza możliwość?
25 maj 20:11
razor: Można układem równań, można z postaci iloczynowej: W(x) = a(x+2)(x−1)(x−4), W(−1) = −10 − stąd
wyliczyć a, wymnożyć wszystko i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach.
25 maj 20:13
Stready: W(x) w postaci iloczynowej wyszło mi po wymnożeniu: ax3−3ax2−6ax+8a, zaś W(−1)= −a+b−c+d=−10,
i co dalej?
25 maj 20:21
razor: nie nie, podstaw W(−1) do postaci iloczynowej i stąd wylicz a. Potem porównujesz współczynniki
tych "dwóch" wielomianów, tzn. to co przy x3 musi być takie same, przy x2 itd.
25 maj 20:24
zawodus: razor zobaczymy jak ci zabawa w nauczyciela się podoba
25 maj 20:27
razor: Trenuję tutaj bo chciałbym zobaczyć jak mi idzie udzielanie korków

Jutro mam pierwszą próbę
− mam nadzieję że się nie zbłaźnię
25 maj 20:29
zawodus: korki? komu masz dawać?
25 maj 20:30
razor: znajomy znajomego

narazie za darmo bo nie uważam się jeszcze za takiego eksperta żeby mi
ludzie za to płacili
25 maj 20:32
zawodus: Jak wygram w totka, to będę dawał korki za darmo

Przede wszystkim to zobaczysz jak to "łatwo" uczyć kogoś

A ludzie tylko narzekają na nauczycieli
25 maj 20:36
Stready: wyszło −x3+2x2+5x−6≤0, jednak nie bardzo wiem czy da się z tego powyciągać przed nawiasy
odpowiednie liczby czy x, żeby otrzymać postać iloczynową potrzebną do rozwiązania równania.
Czy należy zastosować Bezout'a ?
25 maj 20:38
razor: x3−2x2−5x+6 ≥ 0
W(1) = 0 − podziel wielomian przez (x−1)
25 maj 20:40
Stready: zawodus akurat nie każdy narzeka na nauczycieli

Osobiście mam bardzo dobrą nauczycielkę,
tylko po prostu mnie nie było na paru lekcjach z wielomianów i nie wszystko pamiętam a jutro
sprawdzian

. Trzeba walczyć o 5
25 maj 20:41
razor: Wiem zawodus myślę, że po kilku próbach stracę do tego cierpliwość

Ale spróbować nie
zaszkodzi, a nuż mi się spodoba
25 maj 20:41
Stready: Ok. Dziękuję już za rozwiązanie xd.
25 maj 20:42
Stready: Jeszcze miałbym pytanie, mam nierówność 2x3−2x2−18x+18−|x2−9|≥0, jak rozpisać wartość
bezwzględną na dwa przypadki ? x≥0 ∧ x<0 czy wyjdą w tym przypadku przedziały ?
25 maj 20:50
zawodus: Jak trafisz na licealistę, który nie umie dodawać, to rzeczywiście można stracić cierpliwość
25 maj 20:51
razor: No o tej porze to korków będą szukały głównie osoby którym nie poszło za dobrze w maju więc
jakichś wybitnych jednostek się nie spodziewam
25 maj 20:57
Stready: ?
25 maj 20:59
razor: sorry nie zauważyłem

zdejmij wartość bezwzględną najpierw, kiedy x
2−9 ≥ 0 a kiedy < 0.
Hint: wyłącz też x
2−9 przed nawias tam gdzie nie ma wartości bezwzględnej.
25 maj 21:03
Stready: tzn. mam zastosować warunki:
{ x2−9 dla x≥0
|x2−9|={ −x2+9 dla x<0 ?
zrobiłem tak, z tym, że nie zgadzają mi się przedziały w pierwszym przypadku z tego równania
wyszło <0,3/2> u <3,+∞) w drugim przypadku <−3,0> co daje przedział <−3,3/2> u <3+∞) a
powinno <−3,1/2> u <3+∞)
25 maj 21:09
razor: Nie,
|x2−9| = x2−9 dla x2−9 ≥ 0
|x2−9| = −(x2−9) dla x2−9 < 0
25 maj 21:11