l
linda:
Znajdź te wartości współczynnika c dla których równania x2+x+c=0 i x2−5x+6=0 mają wspólny
pierwiastek
Robiłam na zasadzie przyrównania
x2+x+c=x2−5x+6 nie wyszło nic z tego.
25 maj 20:02
Kaja: Δ=25−24=1
√Δ=1
x1=2 x2=3
teraz można do pierwszego podstawić
22+2+c=0 32+3+c=0
c=−6 c=−12
odp. c∊{−12, −6}
25 maj 20:05
Linda :
Ale jak to zrobiłaś ?
25 maj 20:06
Kaja: policzyłam pierwiastki dl drugiego równania
25 maj 20:06
Kaja: a potem podstawiłam te wyliczone pierwiastki do pierwszego
25 maj 20:07
Linda :
Ok, dzięki.Choć do końca nie wiem czemu tak ?
25 maj 20:09
Kaja: chodzi o to że te dwa równanka mają mieć taki sam pierwiastek, więc skoro mam równanko drugie z
którego mogę sobie policzyc pierwiastki to je wyliczam. pierwsze z tych równań ma mieć taki
sam pierwiastek jak drugie czyli 2 lub 3. skoro tak, to podstawiam za x do pierwszego no i
wyliczam c
25 maj 20:19