Wyznacz x z równania
Halka: Wyznacz x:
cos
4x−sin
4x=sin4x
Bardzo proszę o pomoc
25 maj 19:02
Ina: Podpowiedź : cos4−sin4 = (cos2−sin2)(cos2+sin2)
25 maj 19:11
Halka: Mam jeszcze jedno zadanie:
sinx−sin(π/3−x)=√3/2
Wychodzi mi 1,5sinx=√3/2(cosx+1) i nie za bardzo wiem co dalej zrobić
25 maj 20:08
Kaja: | | π | | x−π3+x | |
L=2cos |
| sin |
| }=√3sin(x−π6) |
| | 6 | | 2 | |
zatem
| | π | | π | | π | | 5 | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| = |
| π+2kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π+2kπ, k∊C |
| | 3 | |
25 maj 20:14