Wielomiany, dział powtórzeniowy
Fastadi: 1.Wyznacz wartości parametru m (m ∊R), dla której równanie x4−3mx2−4m2+4=0 ma trzy różne
rozwiązania. Dla znalezionek wartości parametru m rozwiąż nierówność x4−3mx2+4≥0.
2. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x4+(m−1)x2+m2+4m−5=0 ma dwa różne
rozwiązania?
Prosiłbym o jakieś zrozumiałe wytłumaczenie tych zadań, wiem, że na pewno trzeba założyć x2=t,
x>0, t>0 w obydwu zadaniach. W drugim zadaniu doszedłem to warunków Δ>0, t1t2<0, jednak nie
wychodzi ten przedział co powinien. Z góry dziękuję.
Rozwiązania:
1. m=1, x∊(−∞,−√3> ∪ { 0 } ∪ <√3, +∞)
2. m∊(−5,1)∪{ −7 }
25 maj 18:59
Kaja: 1. t=x
2
t
2−3mt−4m
2+4=0
Δ>0 i t
1*t
2=0 i t
1+t
2>0
Δ=9m
2−4*(−4m
2+4)=9m
2+16m
2−16=25m
2−16
Δ>0⇔25m
2−16>0
(5m−4)(5m+4)>0
m∊(−
∞;−
45)∪(
45;+
∞)
t
1*t
2=0
4m
2=4
m=1 lub m=−1
t
1+t
2>0
3m>0
m>0
zatem końcowo m=1
25 maj 19:07
Kaja: a czy ta nierówność jest poprawnie przepisana?
25 maj 19:12
Kaja: bo przy moich obliczeniach nie wychodzi mi taki wynik jak podałeś
25 maj 19:12
Kaja: 2. warunki masz prawidłowe
25 maj 19:13
Fastadi: Jak najbardziej nie równość źle przepisałem, powinna wyglądać x4−3mx2−4m2+4≥0.
Tylko, że w tym drugim zadaniu wychodzą mi przedziały (−7,1) oraz (−5,1), a z tego co wiem
powinno się wziąć część wspólną (więc nie wyjdzie takie samo rozwiązanie).
I jeszcze, że zapytam dlaczego t1*t2 =0 ?
25 maj 19:18
razor: jeden pierwiastek jest równy 0 a drugi jest dodatni
25 maj 19:20
Kaja: w tym drugim powinieneś jeszcze rozpatrzyć przypadek , że Δ=0 i t0>0
25 maj 19:20
Kaja: ad.1 x4−3x2≥0
x2(x2−3)≥0
x2(x−√3)(x+√3)≥0
x∊(−∞;−√3>∪{0}∪<√3;+∞)
25 maj 19:23
Fastadi: t0>0 ? Nie bardzo rozumiem, dlaczego akurat t0>0 ?
25 maj 19:25
Kaja: w tym drugim przedziały wyszły dobrze. część wspólne tego to (−5;1)
i teraz jeszcze przypadek Δ=0 i t
0>0
Δ=0⇔m∊{−7;1}
1−m>0
m<1
zatem m=−7
25 maj 19:26
Ina: 2 .
x2 = t
t2+(m−1)t+m2+4m−5=0
t≠0
Δ= (m−1)2 − 4(m2+4m−5) = m2 − 2m + 1 − 4m2 − 16m +20 = −3m2 + 21 − 18m
Δm=576 √Δ = 24
m= 18−24 / −6 = 1
m=18+24 /−6 = −7
m∊<−7,1>
dla t=0
m2+4m−5=0
Δ=16+20 = 36 √Δ=6
m=−5
m=1
m∊(−5,1)
Odp m∊(−5,1)∪{ −7 }
25 maj 19:27
Kaja: ponieważ t=x2, więc jesli t<0 to równanie początkowe nie ma rozwiązania, bo byś wtyedy miał
x2<0, a jak t0=0, to początkowe równanie miałoby tylko rozwiązanie x=0
25 maj 19:27
Kaja: Ina czemu rozpatrujesz t=0? i skąd ci sie wzięło przy twoich warunkach m=−7?
25 maj 19:30