Zbadaj monotoniczność ciągu
Kasia: Zbadaj monotoniczność ciągu
an = 2−3+4−5+...−(2n−1)+2nn
25 maj 18:51
5-latek: zajmij sie najpierw licznikiem
25 maj 18:56
Kasia: Nie wiem jak to "zwinąć". Podzielić na parzyste/nieparzyste i zsumować czy jakoś w jeden?
25 maj 19:02
Mila:
W liczniku masz sumę dwóch ciągów arytmetycznych, ale lepiej zauważyć pewną prawidłowość:
Masz w tej sumie (n−1) liczb nieparzystych (ujemnych) i n liczb parzystych.
(2−3)+(4−5)+(6−7)+........[(2n−2)−(2n−1)]+2n=
(−1)*(n−1)+2n=n+1
| | n+2 | | n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| i badaj znak tego wyrażenia |
| | n+1 | | n | |
25 maj 19:05
bezendu:
Tutaj by się pięknie granice tego ciągu liczyło
25 maj 19:07
Mila:
Chciałbyś, ale nie zawsze musi byc różowo.
25 maj 19:39