oblicz granice ciagu
mat: oblicz granice ciagu
√n2−2n−n
25 maj 18:51
razor: | | a2−b2 | |
wskazówka: a−b = |
| |
| | a+b | |
25 maj 18:53
Kaja: | | (√n2−2n−n)(√n2−2n+n) | |
lim(√n2−2n−n)=lim |
| =limU{n2−2n |
| | (√n2−2n+n) | |
−n
2}{(
√n2−2n+n)}=
| | −2n | | −2n | |
=lim |
| =lim |
| =−1 |
| | (√n2−2n+n) | | n(√1−2n+1) | |
oczywiście przy n zmierzającym do +
∞
25 maj 18:57
bezendu:
| | (√n2−2n−n)−(√n2−2n+n) | |
limn→∞√n2−2n−n=lim |
| = |
| | √n2−2n+n | |
| n2−2n−n2 | | −2n | | −2 | |
| = |
| = |
| = |
| √n2−2n+n | | √n2−2n+n | | | |
25 maj 19:05
mietek:
raczej źle.
25 maj 20:44
mietek: kto się podszywa pode mnie? !
25 maj 20:45
zawodus: Wynik jest ok, a rozwiązań nie chce mi się sprawdzać.
25 maj 20:47
Mila:
Bezendu napisałeś (−) zamiast (*) w liczniku.
25 maj 20:56
bezendu:
Przez przypadek sąsiednie klawisze ale miało być oczywiście *
25 maj 20:58
Mila:
Co zrobić?
25 maj 21:00
bezendu:
?
25 maj 21:02