funkcja kwadratowa - tekstowe.
seb4: Na okręgu obrano n różnych punktów. Każdy z nich połączono odcinkami ze wszystkimi pozostałymi
punktami. Otrzymano 21 odcinków. Ile było punktów?
25 maj 18:37
sushi_ gg6397228:
wzór na ilość przekątnych znasz?
25 maj 18:38
Mila:
n*(n−1)=42
6*7=42
n=7
25 maj 18:43
seb4: Znam, ale nic mi do głowy nie przychodzi ... − po podstawieniu delta wychodzi kosmiczna (177)
25 maj 18:45
sushi_ gg6397228:
ilość przekątnych+ ilość boków= 21
25 maj 18:49
Mila:
Niewolnicy delty.
n*(n−1) to iloczyn kolejnych liczb naturalnych.
W tym zadaniu liczymy w pamięci z tabliczki mnożenia.
25 maj 19:51