Funkcja f(x) = { x - 4 dla x ≤ 2 {-x^2 dla x > 2 dla argumentu 4...
Alysanne: Funkcja f(x) = { x − 4 dla x ≤ 2 {−x2 dla x > 2, dla argumentu 4 przyjmuje wartość −16.
Dlaczego?Jak to należy odczytać?
25 maj 18:17
Eta:
{ x−4 dla x ≤2
f(x)={ −x2 dla x>2
ponieważ x=4>2 to liczysz wartość f(4) z f(x)= −x2
zatem f(4)= −42= −16
25 maj 18:34
Eta:
Jeżeli miałabyś policzyć wartość dla argumentu np x= −3 to −3<2
zatem f(−3) wyznaczasz z pierwszej funkcji f(x)= x−4
f(−3)= −3+4= 1
czy już jasne?
25 maj 18:36
Alysanne: aha, rozumiem. dziękuję
25 maj 18:48