pierwiastki
karola: √1256 ile to jest żeby spierwiastkować

?
25 maj 18:06
karola: pomocy
25 maj 18:10
5-latek: To znaczy co chcesz zrobic ?
zapisac ten pierwiastek w innej postaci (wyciagnac czynnik spod pierwiastka ?
Jesli tak to rozloz 1256 na czynniki pierwszse
25 maj 18:18
daras: szukasz takiego klawisza na kalkulatorze: "√" wpisujesz 1256 i naciskasz ten klawisz
≈35,44
25 maj 19:48
DziadekMróz:
1256 | 2 1256/2 =
628 | 2 628/2 =
314 | 2 314/2 =
157
Zależnie od stopnia pierwiastka zwijasz daną ilość tych samych podzielników, tutaj można
maksymalnie zwinąć dwie 2 a resztę pod pierwiastek: √1256 = 2√314
25 maj 19:55