działania na zbiorach
sz: dane są przedziały A=(−∞,a> i B=<−3a+4,∞)
d) znajdz taką liczbę całkowitą a, aby do zbioru A∩B należało dokładnie 21 liczb całkowitych
25 maj 17:56
sz: ....
25 maj 18:06
razor:

−3a+4 jest pierwszą liczbą całkowitą, a − ostatnią czyli 21
a − 20 = −3a+4
25 maj 18:07
Eta:
A∩B=<−3a+4, a> −−− w tym zbiorze ma być dokładnie 21 liczb całkowitych
to liczba a musi być o 20 większa od liczby −3a+4
a= −3a+4+20 ⇒ a=6 to −3a+4= −14
A∩B=<−14, 6> w tym zbiorze jest 21 liczb całkowitych (wraz z zerem)
25 maj 18:09