matematykaszkolna.pl
ciągi arytmetyczne Milka: Nie chcę podawać konkretnych liczb ponieważ chcę to spróbować sama rozwiązać dlatego podam na literach.W jaki sposób się za to zabrać
 z 
Które wyrazy ciągu (an) są równe liczbie f,g,h jeżeli an=

k 
25 maj 17:47
Mila: Rozwiązujesz równania : an=f i n∊N+
25 maj 18:21
Milka: Niewiele mi to mówi niestetyemotka Mogę jakiś początek prosić? Co pod co podstawić
25 maj 18:22
razor: daj konkretny przykład bo na literkach daleko nie zajdziemy emotka
25 maj 18:25
Milka: no oki
 n 
Które wyrazy ciągu (an) są równe liczbie 0,−1,2 jeżeli an=

2 
25 maj 18:28
5-latek:
 n 
to musisz rozwiazac takie rownania

=0 to kiedy ulamek=0 ?
 2 
 n 
drugie to

=−1 i trzcie to wiadomo jakie ma byc i pamietaj to co CI hnapisalem o
 2 
wyrazach w ciagu ipotwiuewrdzenie masz w poscie 18:21emotka
25 maj 18:32
5-latek: I co CI wyszlo?
25 maj 18:40
Milka: gdzieś się zawinął mój post poprzedni no ułamek jest równy 0 jeśli jego licznik jest równy 0.Nie wiem czy dobrze myślę,czy ja mam obliczyć n? jeśli tak to po podstawieniu −1 wyszło
 1 
mi,że n=

2 
25 maj 18:43
5-latek: no to pierwsze wwyszlo n=0 ale co my wiemy ze n ∊N+ wiec jest taki wyraz ?
25 maj 18:49
Milka: hmmm 2?
25 maj 18:51
5-latek: pytam o wyraz do rownania pierwszego
 n 
Potem zajmiemy sie rownaniem drugim i trzecim teraz to

=0 to n=0 czy jest wyraz zerowy
 2 
skoro mu wiemy ze n nusi byc liczbanaturalna dodatnia ? Liczymy tu numer wyrazu czyli n
25 maj 18:55
Milka:
 0 
jesli n=0 to ułamek wygląda następująco

a co za tym idzie cały jest równy 0
 2 
25 maj 19:01
5-latek: Milu to ja akuratnie wiem emotka
 n 
mysmy z tego rownia

=0 wyliczyli ze n=0 a n to jest wyraz w naszy przypadku wyszsedl z
 2 
e jest to wyraz zerowy ale my wiemy ze n ma byc liczba naturalna dodatnia czyli 1 2 3 4 5 6 itd . Teraz pytanie . Czy liczba zero spelnia to zaloazenie? Jesli nie to czy jest taki wyraz
 n 
ktory rowna sie 0 dla tego ciagu okrelonego tym wzorem czyli an=

?
 2 
25 maj 19:09
Milka: Yyyy no 0 nie spełnia tego założenia na pewno,ale co dalej? Kurcze nie wiem serioemotka Sorry,ale tak strasznie nie rozumiem tych ciągów,że aż sama się sobie dziwięemotka
25 maj 19:13
5-latek: No to teraz liczymy czy istnieje taki wyraz n ktory =−1
 n n 
nasze an=

czyli musimy rozwiazac rownanie an=−1 czyli

=−1 i wylicz z tego
 2 2 
n napisz ile =n i czy moze byc wyrazem tego ciagu ?
25 maj 19:16
Milka: n=2 tak? czyli może być wyrazem tego ciągu
25 maj 19:22
5-latek:
 2 
emotka a czy

=−1?
 2 
25 maj 19:23
Milka: hahahahahahahaha 1 Dobra bo mi się pomyliło,ja znowu wleciałam do góry i patrzyłam na wszystkie wyrazy tego ciągu No to też nie spełnia założeń bo 1 nie jest równe −1.Dobrze myślę?
25 maj 19:26
razor: n ∊ N+ to znaczy tyle że mamy pierwszy, drugi, trzeci... wyraz ciągu. Nie istnieje coś takiego
 1 
jak zerowy, minus drugi czy

wyraz ciągu. Ciąg to jest pewne uporządkowanie liczb.
 2 
Jeśli np. w kinie siedzi 10 osób w 1 rzędzie to możesz powiedzieć która osoba jest pierwsza,
 3 
która druga a która ósma, ale nie istnieje osoba zerowa, czy

4 
25 maj 19:29
5-latek: czyli wyszlo n=−2 i nie spelnia zalozen bo −2 nie nalezy do liczb naturalnych Teraz policzmy czy istnieje wyraz n dla ktorgo wartosc wynosi 2 czyli znowu mamy rozwiazac
 n 
rownie an=2 czyli

=2 wiec policz ile wynosi n i czy mozesz byc wyrazem tego ciagu?
 2 
25 maj 19:30
Milka: No tak tak,to ja wiem.Akurat to zapamiętałam z lekcji emotkaTyle,że nadal nie wiem o co chodzi i jakie tu będzie rozwiązanie tzn odpowiedź. Troszkę tępa jestem jak chodzi o liczbyemotka
25 maj 19:33
5-latek:
 n 
Wylicz z tego rownania

=2 ile rowna sie n
 2 
25 maj 19:35
5-latek: Chyba bardziej sa klopoty rachunkowe (tak mi sie wydaje
25 maj 19:36
5-latek: Milka bo usnę emotka Przeciez dziecko w przedszkolu predzej by powiedzialo ile rowna sie n
25 maj 19:43
Milka: Są duże braki w matematyce i tu nie ma co ukrywać n2=2
n 

=21
2 
2n=2 /:2 n=1
25 maj 19:45
Kaja: pomnóż na krzyż
25 maj 19:46
Milka: n=4
25 maj 19:49
Kaja: tak
25 maj 19:49
Kaja: czyli czwarty wyraz
25 maj 19:51
5-latek: NIe bede sie znecal nad Toba ale powiedz mi jak TY doszlas do liceum Przeciez n=4 bo 4:2=2 lub 2*2=4
 n n 2 
Nawet jesli tego nie wiesz to tak jak chcias z proporcji

=2 to

=

i
 2 2 1 
terazmnozymy na krzyz i mamy n*1=2*2 czyli n=4 wiec napisz teraz ktory wyraz =2 ?
 A C 
Proporcje rozwiazujemy tak

=

to A*D=B*C gdzie Bi D nie rowna sie 0 ,a nie tak
 B D 
jak to zrobilas
25 maj 19:52
5-latek: I co o tym sadzisz?
25 maj 19:54
Milka: Wiesz co,po prostu mam dość Jak doszłam do liceum? No właśnie cudem doszłam tyle,że jestem w szkole zaocznej a za mną jest 15 lat przerwy.W podstawówce i zawodówce jak kończyłam za małolata miałam szczerze gdzieś matmę jak i inne przedmioty,a teraz "na starość" próbuję to ogarnąć,pewne rzeczy ida mi bardzo łatwo,ale niektóre dość proste pokazują jakie mam straszne braki Zwłaszcza jak się za bardzo zamotam czy zdenerwuję,że czegoś nie rozumiem to już nie wiem nawet ile jest 1+1 Dziękuję ci za poświęcenie tak dużej ilości czasu,serio jestem bardzo wdzięczna emotka Na dzisiaj już wrzucam na luz,jutro znowu zacznę trening ,dziś już zmęczenie materiału emotka
25 maj 20:14
5-latek: emotka)
25 maj 20:18