Oblicz równanie wymierne
Paziu95: | | 2x | | 2x+3 | |
Bardzo proszę o pomoc, w rozwiązaniu podanego równania wymiernego: |
| − |
| =0 |
| | x−1 | | 3x | |
Obliczyłam je aż do równania kwadratowego, gdzie delta wyszła mi równa −47 i teraz nie wiem co
mam dalej zrobić
25 maj 17:30
5-latek: Jesli delta jest <0 to ile jest rozwiazan ?
25 maj 17:33
Paziu95: Wtedy nie ma rozwiązania − to wiem. Nie wiem tylko czy w ogóle to dobrze policzyłam.
25 maj 17:40
5-latek: ja tego nie liczylem ale wydaje mi sie ze moga byc rozwiazania
powinies (po dokonaniau zalozen co do mianownikow) dsosc do takiej postaci
| 2x*3x−(2x+3)(x−1) | |
| =0 i przyrownujesz licznik do zera |
| (x−1)*3x | |
25 maj 17:43
5-latek: A to Ty jestes dziewczyna
25 maj 17:43
Paziu95: Tak, jestem dziewczyną

Na lekcji w takich przykładach przenosiliśmy ten drugi ułamek na
drugą stronę równania i mnożyliśmy na krzyż. Rozwiązując to tym sposobem, wyszło mi coś
takiego:
2x*3x=(x−1)(2x+3)
6x
2=2x
2+3x−2x−3
6x
2=2x
2+x−3
6x
2−2x
2−x+3=0
4x
2−x+3=0
delta=(−1)
2−4*4*3
delta=1−48=−47
Czy gdzieś zrobilam błąd? Prawdopodobnie tak, tylko go nie widzę
25 maj 17:57
razor: dobrze jest

równanie nie ma rozwiązania
25 maj 18:01
5-latek: Mozna tez tak zrobic ALe najpierw zalozenia co do mianowniko czyli x−1≠0 to x≠1 i x≠0 czyli
D=R\{0,1} i masz dobrze
25 maj 18:07
Paziu95: Dobrze? o.O To fajnie

Dziękuję bardzo za pomoc
25 maj 18:11
Paziu95: No tak, jeszcze dziedzina... Już ją zapisuję
25 maj 18:15