Ciągi liczbowe
Milka: które wyrazy ciągu(an) są równe 0 an=n2−5n−6 jak się do tego zabrać? czy trzeba wyliczyć
deltę?Jesli jest moim tokiem rozumowania to delta wyszła 1 więc x1 to −3 a x2 to 2 tylko się
zastanawiam czy i jeśli tak to gdzie tu jest błąd i skoro mam obliczone x1 i x2 to jaka będzie
odp bo nie wiem skąd ją wziąć
25 maj 16:47
Radek: n2−5n−6=0
I masz dwa rozwiązania z czego jedno jest ujemne więc odpada
25 maj 16:52
Milka: nadal nie rozumiem

nie wiem jaka będzie odp
25 maj 16:57
5-latek:

MUsisz wiedziec i zrozumie jedna rzecz . Wyrazy ciagu sa liczbami naturalnymi wiec sa >0 czyli
mamy wyraz a
1 ,a
2 a
3 itd . Natomiast wartosci tych wyrazow moga byc ujemne np a
1=−3
a
5=−19
Teraz jesli pytaja cie oto ktory wyrazy sa rowne 0 rozwiazyjesz rownanie n
2−5n−6=0 i wychodzi
ze nie x
1 i x
2 tylko n
1 i n
2 bo liczysz po n i popatrz na wykres mamy n
1=−1 i n
2=6
Numer wyrazu nie moze byc ujemny wiec tylko n=6 jet rowny 0
25 maj 17:07
5-latek: Jest to wykres funkcji y=n2−5n−6
25 maj 17:08