matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną.
Pnina:
(sin
x
2
+ cos
x
2
)
2
= 1 + sin x
25 maj 16:08
razor:
x
x
x
x
x
1+sinx = sin
2
+ cos
2
+ 2sin
cos
= sin
2
+
2
2
2
2
2
x
x
x
x
x
2sin
cos
+ cos
2
= (sin
+ cos
)
2
2
2
2
2
2
25 maj 16:13
Eta:
x
x
x
x
L= sin
2
+2sin
*cos
+cos
2
= 1+sinx=P
2
2
2
2
x
x
bo 2sin
*cos
= sinx
2
2
25 maj 16:19