matematykaszkolna.pl
cd prostych . 5-latek: rysunekdane sa dwie proste a i b przecinajace sie w punkcie O niech a1 ,a2 oraz b1 i b2 beda polprostymi wyznaczonymi przez punkt O odpowiednio na prostych a i b . Ile kątow wyznaczaja wszystkie rozne pary polprostych utworzonych z tych polprostych a1 a2 b1 i b2 ? Wskazac kazdy kąt na oddzielnym rysunku Kąty ponumerowac . Ktore z tych kątow sa wypukle a ktore wklesle ? Wymienic kąty przylegle do kazdego z utworzonych kątow . POdac pary kątow wierzcholkowych . Wiec tak moze zaczne od ostatniego polecenia Tymi parami beda katy Oa2b1i Oa1b2 oraz para Oa1b1 i Oa2b2 Ile kątow wyznaczaja wszsysktie pary polprostych? WEdlug mnie wyznaczaja one 7 kątow bo te 4 pomumerowane i przedluzajace sie polproste a1 i a2 oraz b1 i b2 tworza katy polpelne A takze takze kąty 1 2 3 4 tworza kąt pelny Katy przylegle do kazdego z utworzonych kątow to wiem bo np do kąta Oa2b1 przylegly bedzie kat Ob2 a1. Co do wypuklosci i wkleslosci kątow to nie jestem pewiem . Wiem co to jesst kat wypukly i wklesly ,jednak na rysunku wskazac to troche mam klopoti tu bym prosil o pomoc w tym
25 maj 15:43
5-latek: Czy nalezy tu ropatrywac plaszcyzne i jesli kąt nr 3 jest wypukly to suma kątow 2 1 4 jest kątem wkleslym?
25 maj 16:21
Mila: rysunek Kąt wypukły poznajesz po tym, że dla każdych dwoch punktów P i Q należących do kąta odcinek PQ tez należy do kąta. ∡1−kąt wypukły ∡α− kąt wklęsły, odcinek MN nie zawiera się w kącie α Praktycznie kąty wklęsłe, to kąty większe od 180 i mniejsze od 360.
25 maj 18:18
5-latek: To myslaem dobrze tylko chcialem to rozpatrywc jako polplaszczyzny i brac ich czesc wspolna z katami i dopiero rysowac odcinki (wiedzac ze iloczyn dwoch figur wypuklych jest figura wypukla ) Ty mi podalas krotszy sposob . dziekuje jeszce raz emotka Bede to zapisywal w zeszycie To sie wydaje niby proste ale takie nie jest juz dla mnie
25 maj 18:28