matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc w policzeniu całek:
Justyna:
Cześć
potrzebuje pilnie pomocy w policzeniu całek,z góry bardzo dziękuje ! 1 ) ∫1−x
4
/1+x
4
* dx 2) ∫e
−x
* cos x/2 *dx 3) ∫sin
3
x*cos
5
x*dx
25 maj 15:17
Lukas:
c)
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080626091632AAuOGNI
25 maj 15:24
braciszek :D:
∫sin 3x*cos 5x*dx=sin x(1 − cos2 x) cos5 xdx= t = cos x dt = − sin xdx ∫(1 − t2)t5 d t=∫(t7 − t5)dt= 1/8t8−1/6t6 + c= 1/8cos8x − 1/6cos6x +c
25 maj 22:11