matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
milena:
1
1
a) (
)
2
x
− 12*(
)
x
+ 27 = 0
3
3
pomoże ktoś? bo siedzę już nad tym długo i jakoś nie mogę wpaść na pomysł
25 maj 14:33
Lukas:
1
(
)
x
=t
3
t
2
−12t+27=0 Δ
t
=12
2
−4*27=36
√
Δ
t
=6 t
1
=3 t
2
=9
1
1
(
)
x
=(
)
−1
3
3
x=−1
1
1
(
)
x
=(
)
−2
3
3
x=−2 Odp: x=−1 lub x=−2
25 maj 14:39
milena:
ojeju no tak! zapomniałam o tym t ! dziękuję bardzo
25 maj 14:41