prawdopodobieństwo warunkowe
tyu:
Na trasie samochodu znajdują się kolejno trzy skrzyżowania z sygnalizacja świetlna.
Prawdopodobieństwo, ze zatrzyma go światło czerwone na każdym skrzyżowaniu wynosi 0,5.Jesli
zaś samochód trafi na skrzyżowaniu na światło zielone, to prawdopodobieństwo, ze na następnym
będzie miał tez światło zielone wzrasta o 0,1 w stosunku
analogicznego prawdopodobieństwa na poprzednim skrzyżowaniu. Oblicz prawdopodobieństwo, że na
tej drodze
(/a) samochód nie zatrzyma sie na żadnym skrzyżowaniu
(/b)samochód zatrzyma się po raz pierwszy na trzecim skrzyżowaniu
Ppkt a sam rozwiązałem.
Do ppkt b) znalazłem takie rozwiązanie.
B=(z,z,c) P(B)=0,5⋅0,6⋅0,3=0,09
z−zielone, c−czerowne
Czy tutaj chodzi o to, że jeśli samochód ma się zatrzymać dopiero na trzecim skrzyżowaniu, to
na 1wszym skrzyżowaniu musi mieć zielone, czyli P(A1)=0,5 Na drugim ma zielone z p−stwem
P(A2)=0,6, ale na trzecim ma czerwone.
Teraz pytanie − dlaczego tutaj p−stwo, ze na trzecim skrzyżowaniu będzie czerwone wynosi 0,3 ?
Czy jest ono liczone tak, jakby na pierwszym i na drugim skrzyżowaniu było czerwone.
25 maj 14:09
daras: na trzecim powinien mieć zielone już z p−wem 0,7 wię cjeśli ma mieć jednak czerwone to z p−wem
tylko 0,3 .
25 maj 19:57
Mila:
Suma prawd. na skrzyżowaniu =1
P(Z3)=0,7
P(C3)=0,3
25 maj 20:01