Oblicz kąt BAC
beta: Trójkąt ostrokątny równoramienny ABC (|∡B|=|∡C|) wpisano okrąg. Następnie przez punkty B i C
poprowadzono styczne do okręgu, przecinające się w punkcie D. Miara kąta CDB jest dwa razy
mniejsza od miary kąta przy podstawie trójkąta ABC. Oblicz miarę kąta BAC.
Proszę wytłumaczcie jak to zrobić?
25 maj 14:06
Eta:

|∡BAC|=?
|∡BAC|=β to |∡BOC|=2β −−− jako kąty środkowy i wpisany oparte na tym samym łuku
w trójkącie ABC : β+2α+2α=180
o
w czworokącie BOCD : 2β+α=180
o
| | 540o | |
Rozwiąż ten układ równań ............. otrzymasz β= |
| |
| | 7 | |
25 maj 16:16