Równanie trygonometryczne
stanisław: Nie wiem co jest ze mną nie tak, ale
sinx + cosx = 1 dlaczego po podniesieniu do kwadratu i po przekształceniu wychodzi ładnie
sin2x = 0 i dlaczego nie można stwierdzić że 2x = kπ x= π2 * k
25 maj 13:03
razor:
−1 = 1 | ()2
1 = 1
I tak o to z fałszu doszedłem do prawdy. Nie można podnosić równania do kwadratu jeśli obie
strony nie są tego samego znaku
25 maj 13:19
Piotr 10: | | π | |
sinx + cos x= √2sin( |
| +x) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
t= |
| +2kπ v t = π − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| π | | π | | π | | 3π | |
| + x = |
| +2kπ v |
| + x = |
| + 2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
25 maj 13:20
Saizou :
można też tak, jeśli nie zna się wzorku na sinx+cosx
| | π | | π | | √2 | |
sinxcos( |
| )+cosxsin( |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
25 maj 13:29
25 maj 13:38
Piotr 10: Jaka burza mozgów 7 lat temu
25 maj 13:43