ciągi
Anka: liczba 4x, −4, x sa kolejno pierwszym,drugim, i trzecim wyrazem rosnacego ciagu geometrycznego
Czwarty wyraz tego ciagu jest równy:
a−2
b−1
c1
d4
Proszę o rozwiązanie
25 maj 12:51
5-latek: TO jest zadanie bardzo latwe jak na ciagi .
najpierw wylicz ile wynosi x i poliocz iloraz q
Przewciez znasz twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach w ciagu geometrycznym , czemu njest rowny
wyraz srodkowy . jesli nie to zajrzyj do ksiazki
25 maj 12:57
Kaja: (−4)2=4x*x
16=4x2
x2=4
x=2 lub x=−2
poniewaz ciąg ma byc rosnący więc wybieramy x=−2
a4=−2*0,5=−1
25 maj 12:59