wyznacz zbiory
kasia: Wyznacz zbiory A∩B , A∪B, A\B
25 maj 12:31
5-latek: No to na poczatek wyznacz te zbiory i porozwiazuj te nierownosci i wyznacz przedzialy rozwiazan
25 maj 12:33
kasia: robiłam tak i nie wychodzi mi
25 maj 12:34
jakubs: To napisz nam, jakie to są zbiory A i B.
25 maj 12:35
kasia: z pierwszego wyszło mi x=0 x=2 x=−2 a z B x=7 x=4 x=4
25 maj 12:37
5-latek: DO zbioru A −− a wolno dzielic przez 0?
25 maj 12:41
kasia: nie
25 maj 12:43
Kaja: zał.x≠0
x
3−4x≥0
x(x
2−4)≥0
x(x−2)(x+2)≥0
x∊<−2;0>∪<2;+
∞)
A=<−2;0>∪<2;+
∞)
25 maj 12:44
Kaja: i oczywiście x≠0
25 maj 12:45
Kaja: więc poprawka A=<−2;0)∪<2;+∞)
25 maj 12:46
kasia: A zbiór B ?
25 maj 12:47
Kaja: zał.x≠4
−1≤0
x∊R/{4}
B=R/{4}
25 maj 12:47
Kaja: czekaj poprawię
25 maj 12:48
5-latek: | | 4 | | 4 | |
no to masz tak x≥ |
| wiec mozemy to zapisac ze |
| ≤x teraz zalozenie ze x≠0 i teraz |
| | x | | x | |
zeby nie zmieniac zwrotu nierownosci pomnoz obie strony nierownosci przez x
2 i rozwiazuj
dalej
25 maj 12:48
Kaja: x∊(−
∞;1>∪<4;+
∞) i x≠4
x∊(−
∞;1>∪(4;+
∞)
B=(−
∞;1>∪(4;+
∞)
25 maj 12:49
5-latek: Ciekawe czy narysuje rozwiaznia na osi liczbowej
Najpierw niech sie nauczy rozwiazywac nierownosci wymierne .
Link dostala w poprzednim temacie
25 maj 12:55