ASYMPTOTY PIONOWE :)
Blue: Mam pytanko: Jak liczę asymptoty pionowe i mam funkcje wymierną, to liczę dziedzinę i te punkty
, które nie należą do dziedziny mogą być asymptotami, ale nie muszą. Żeby to sprawdzić muszę
wyliczyć granicę dla tych punktów i ją jest ∞ lub −∞ to wtedy jest dopiero wiadome, że to jest
asymptota pionowa

Pytam się , bo w książce w ogóle tego nie wytłumaczyli... i nie wiem czy dobrze myślę
Toskan:
W książce wytłumaczyli zapewne dobrze. Tak dokładnie tak jest. Asymptoty możemy poszukiwać w
punktach w których funkcja nie jest określona. Na przykład.
Jak się będziesz zbliżał x−ksami z lewej strony od punktu x
0 = 0 na osi liczbowej OX, czyli
będziesz podawał argumenty dla funkcji f(x) od −
∞ do 0 to wartość tej funkcji będzie rosła w
−
∞ przy punkcie x
0 = 0. Dobrze to widać na wykresie.
lim f(x) = −
∞
x→0
−
A to oznacza, że funkcja ma asymptotę pionową lewostronną w punkcie x
0 = 0.
Prawostronną sprawdzamy przy x−ksach z prawej strony punktu x
0.
Jeżeli funkcja ma lewostronną asymptotę i prawostronną w tym samym punkcie to funkcja ma
obustronną asymptotę pionową lub krótko funkcja ma asymptotę pionową w punkcie x
0.