f.k
Lukas:
Dane jest równanie x2+(m+1)x+3m−2=0
a) uzasadnij, że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m
mam badać m>0 m<0 m=0
O to chodzi ?
25 maj 00:00
kyrtap: moim zdaniem do podstaw za x, −3
25 maj 00:01
kyrtap: to podstaw*
25 maj 00:02
razor: f(−3) = ...
25 maj 00:02
Piotr:
ja bym podstawil za x = −3 i sprawdzil
25 maj 00:02
kyrtap: Panowie niezłe wyczucie czasu
25 maj 00:02
Lukas:
(−3)2+(m−1)*(−3)+3m−2=0
9−3m+3+3m−2=0
10=0
L≠P
Tak ?
25 maj 00:04
razor:
25 maj 00:05
Piotr:
25 maj 00:05
Lukas:
b) dla jakich wartości parametru m ma dwa różne rozwiązania należące do zbioru R\{−2,2}
Δ>0
i co jeszcze ?
25 maj 00:08
razor: f(−2) ≠ 0
f(2) ≠ 0
25 maj 00:08
Lukas:
Czyli te 3 warunki tak ?
25 maj 00:11
Lukas: ?
25 maj 00:18
Eta: ok
25 maj 00:19
Lukas:
Dziękuję, dobranoc
25 maj 00:21