kalo
kalo: Niech A, B będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni Ω. Wiedząc, że: P(A') = 0,3, P(B) = 0,8
i P(A n B) = 0,6. Oblicz P(A u B), P(A u B'), P(A' n B) oraz P(A \ B).
Są na to wzory?
24 maj 22:37
Lukas:
nie ma wzorów. rysuj diagramy i ustalaj
24 maj 22:38
kalo: Mam taki wzór
P(A u B) = P(A) + P(B) − P(A n B)
co dalej
24 maj 22:39
kalo: Lukas, nie bardzo wiem jak określić za pomocą diagramu P(A u B'),
24 maj 22:40
kalo: bo tam występuje '
24 maj 22:40
kalo: B = (A n B) u (A' n B)
?
24 maj 22:41
Lukas:

No i co ? Wzór z tablic matematycznych
P(A'∩B)=P(B\A)
reszta sam rób...
24 maj 22:42
kalo:

te A' to jest te zakreskowane na czerwono pole , tak?
24 maj 22:46
Lukas:
P(A')=1−P(A)
24 maj 22:49
Lukas:
Najpierw porób proste przykłady,bo teorii nie znasz.
24 maj 22:49
kalo: P('A) = 1 − P(A)
P(A') = 0,3
P(A)=0,7
lece dalej
24 maj 22:53
kalo: P(A u B) = P(A) + P(B) = 0,7 + 0,8 = 1,5
24 maj 22:55
Lukas:
źle!
P(A u B) = P(A) + P(B)−P(A∩B) siadaj do teorii bo masakra....
24 maj 22:57
kalo:

P(A u B'),
gdzie jest na rysunku B'?
24 maj 22:58
razor: od kiedy prawdopodobieństwo może być większe od 1?
24 maj 22:58
24 maj 23:00
Lukas:
Po co Ci wzór na całkowite ?
24 maj 23:00
kalo: Dla uporządkowania:
Dane:
P(A') = 0,3
P(A) = 0,7
P(B) = 0,8
P(A n B) = 0,6
Wzory:
P(A')=1−P(A)
P(A u B) = P(A) + P(B)−P(A∩B)
========
P('A) = 1 − P(A)
0,3 = 1 − P(A)
P(A) = 0,7
========
P(A u B) = P(A) + P(B)−P(A∩B)
P(A u B) = 0,7 + 0,8 − 0,6 = 0,9
========
P(A u B') = ?
P(B) = 0,8
P('B) = 1 − P(B)
P('B) = 1 − 0,8 = 0,2
P(A u B') = 0,7 + 0,2 = 0,9
========
| | B | | 0,8 | |
P(A' n B) = P( |
| ) * P(A) = P( |
| )*0,7 |
| | A' | | 0,3 | |
========
| | P(A n B) | | 0,6 | |
P(A \ B) = |
| = |
| |
| | P(B) | | 0,8 | |
Czy teraz wszystko jest git?
24 maj 23:11
razor: Dlaczego korzystasz z prawdopodobieństwa całkowitego?
24 maj 23:14
Lukas:
Też zadałem to pytanie, ale on wgl teorii nie zna a za zadania się bierze...I tworzy dziwolągi
24 maj 23:15
Eta:

P(A\B) −−− prawdop. różnicy zdarzeń
P(A/B) −−− prawd. warunkowe
24 maj 23:15
kalo: Podaj mi link do teorii, działam na tym co w Internecie znalazłem.
24 maj 23:16
kalo: @Eta, teraz już rozumiem.
24 maj 23:16
kalo: To tylko na diagramach mogę rozwiązać?
24 maj 23:17
Eta:
24 maj 23:18
24 maj 23:20
kalo: Podsumowując:
To mam pewne
Dane:
P(A') = 0,3
P(A) = 0,7
P(B) = 0,8
P(A n B) = 0,6
Wzory:
P(A')=1−P(A)
P(A u B) = P(A) + P(B)−P(A∩B)
========
P('A) = 1 − P(A)
0,3 = 1 − P(A)
P(A) = 0,7
========
P(A u B) = P(A) + P(B)−P(A∩B)
P(A u B) = 0,7 + 0,8 − 0,6 = 0,9
========
P(A u B') = ?
P(B) = 0,8
P('B) = 1 − P(B)
P('B) = 1 − 0,8 = 0,2
P(A u B') = 0,7 + 0,2 = 0,9
24 maj 23:21
Eta:
Tak jak napisałam P(A\B) −−−prawd. różnicy zdarzeń
P(A\B)= P(A)−P(A∩B)=......... lub P(A\B)= P(A∩B')
24 maj 23:24
kalo:

P(A' n B) =
P(A') = 0,3
P(B) = 0,8
24 maj 23:24
kalo: P(A\B)= P(A)−P(A∩B)= 0,7 − 0,6 = 0,1
24 maj 23:25
kalo: n to część wspólna, czyli 0,3?
24 maj 23:26
kalo: mam teraz namyśli P(A' n B) =
24 maj 23:26
kalo: 0,3?
24 maj 23:27
sushi_ gg6397228:

masz diagram i teraz na nim sie opieraj i wypisz wszystkie zbiory na literkach
24 maj 23:31
kalo: dobra, już robie
24 maj 23:33
Eta:
24 maj 23:34
kalo:

Teraz robię: P(A u B),
W zadaniu mam dane:
P(A') = 0,3,
P(B) = 0,8
P(A n B) = 0,6
P(A')=1−P(A)
0,3 = 1 − P(A)
P(A) = 0,7
To:
P(A u B) = P(A) + P(B) −P(A∩B)
P(A u B) = 0,7 + 0,8 − 0,6 = 0,9
24 maj 23:40
sushi_ gg6397228:
na grzyba robisz swoje dziwne rysunki
a=
b=
c=
d=
24 maj 23:41
kalo: Teraz: P(A u B')
P(A u B') = ?
P(B) = 0,8
P('B) = 1 − P(B)
P('B) = 1 − 0,8 = 0,2
P(A u B') = 0,7 + 0,2 = 0,9
Dobrze?
24 maj 23:42
kalo: ok, P(A u B),
to a = 0,7
b = 0,1
c = 0,8
a d = nie wiem
24 maj 23:43
kalo: d to suma \
d = 1,5
24 maj 23:44
sushi_ gg6397228:
po co trzeci raz
P(A u B') = ?
P(B) = 0,8
P('B) = 1 − P(B)
P('B) = 1 − 0,8 = 0,2
P(A u B') = 0,7 + 0,2 = 0,9
Czy starasz sie z Nas zrobić ludzi upośledzonych ?
24 maj 23:44
kalo: Nie , nie.
24 maj 23:45
sushi_ gg6397228:
P(A n B) = 0,6 podales na poczatku zadania
P(A n B) = 0,6= b, to bo grzyba podajesz, ze to jest
b= 0,1
NIE MASZ O TYM ZIELONEGO POJĘCIA
ZABIERAJ SIĘ ZA CZYTANIE TEORII, BO LOSOWANIE W LOTTO DZIŚ BYŁO
24 maj 23:46
kalo: co dalej?
ok, P(A u B),
to a = 0,7
b = 0,1
c = 0,8
d = 1,5
P(A u B) = P(A) + P(B) −P(A∩B)
P(A u B) = 0,7 + 0,1 − 0,1?
24 maj 23:47
sushi_ gg6397228:
P(A)= a+b
P(B)= b+c
a+b+c+d= 1
24 maj 23:48
kalo: Nie wiem, ja rozkładam ręce , może sam coś pokombinuje i jakoś mnie olśni w końcu.
24 maj 23:48
kalo: zaraz
24 maj 23:49
razor: Próbujesz za wszelką cenę znaleźć jakieś wzory które ci niby pasują i bezmyślnie je stosujesz
zamiast się zastanowić nad tym co właściwie liczysz. W taki sposób daleko nie zajdziesz
24 maj 23:50
kalo: P(B) = 0,8
P('A) = 1 − P(A)
0,3 = 1 − P(A)
P(A) = 0,7
tak?
24 maj 23:50
Lukas:
Nie olśni Ci, już kolejna osoba piszę, że nie znasz teorii więc coś w tym jest? Więc idź spać a
jutro weź się podręcznik od matmy.
24 maj 23:50
kalo: razor, no próbuje myśleć, ale nie widzę prostego rozwiązania
24 maj 23:51
razor: sushi ci podał elegancki diagram do rozwiązywania. Zapisz to co masz policzyć za pomocą literek
a,b,c,d. Nie podstawiaj żadnych danych!
24 maj 23:52
Eta:

A\B=A∩B
' = A−(A∩B)
24 maj 23:54
kalo: Panowie, chyba mnie olśniło
24 maj 23:55
Eta:
Może ..... od światła żarówki?
24 maj 23:56
kalo:
c = 0,8
b= 0,6
a P(A') = 0,3 to gdzie? ze wzoru
P('A) = 1 − P(A)
0,3 = 1 − P(A)
P(A) = 0,7
to a = 0,7
tak?
24 maj 23:57
razor: nie...
P(A) = ile?
P(B) = ile?
zapisz to za pomocą literek
24 maj 23:59
kalo: P(A) = A + B
25 maj 00:02
kalo: P(B) = B + C
25 maj 00:02
razor: no więc skąd wniosek że c = 0,8? lub że b = 0,6?
25 maj 00:03
Eta:
P(A
')=0,7
P(AUB)=0,9
P(A∩B
')=P(A)−P(A∩B)=0,1
P(A
'∩B)=P(B)−P(A∩B)=0,2
P(A\B)=P(A∩B
')=0,1
Dobrej nocy

A jutro naucz się teorii....... i dopiero wtedy rozwiązuj zadania !
25 maj 00:04
Lukas:
No dokładnie !
25 maj 00:04
kalo: Dzięki, tylko, że mi gdzieś podręcznik wcięło i teorii nie mogłem załapać.
25 maj 00:06