kalo
kalo: rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych
oczek będzie większa od 5.
A− zdarzenie losowe : "suma wyrzuconych oczek będzie większa od 5"
A' − "suma wyrzuconych oczek będzie mniejsza lub równa 5"
|Ω| = 6
3=216
A' = {(111), (112), (121), (211), (221), (212), (122)}
|A'| = 7
Dobrze? Czy można prościej?
24 maj 22:15
sushi_ gg6397228:
a wersja 3,1,1 ?
24 maj 22:17
kalo: fakt, jeszce(311)(131)(133) , to |A'| = 10 ?
24 maj 22:18
sushi_ gg6397228:
tak
24 maj 22:18
kalo: dzięki
24 maj 22:19